De normale vachtkleur is grijsbruin tot aan de buikzijde lichtgrijs tot witachtig. De vacht is lang en stug. Maar zowel in de natuur, laboratorium als bij de hobbyfokker zijn verschillende kleurvariaties opgetreden. Jonge ratten hebben een wat zachter haarstructuur. De mannetjes hebben op volwassen leeftijd wat langer vachtharen dan de vrouwtjes.
De bruine rat komt van oorsprong uit Azië, maar heeft in de loop van de eeuwen zich over de hele wereld verspreid. Wanneer je naar de evolutie kijkt, dan zie je dat de dieren zich aan de omgeving aanpassen. De bruine rat is over de hele wereld qua gedrag en uiterlijk hetzelfde gebleven. Van oorsprong leven ze in warme vochtige gebieden met gras, struiken en bomen. De bruine rat heeft de ideale schutkleur en valt in deze natuurlijke omgeving nauwelijks op.
Het lichaam is gestroomlijnd en gespierd. Hij is een echte atleet in bewegen en doen. Hij kan super snel vluchten, klimmen en kan kleine zoogdieren of amfibie soorten overmeesteren. Ook kan hij zich goed verdedigen, ook tegen wat grotere dieren zoals katten. In de bek zitten zeer scherpe snijtanden en kunnen bij het verdedigen en vechten gebruikt worden. Ook komen ze goed van pas bij het eten van verschillende noten en hard voedsel.
De mannetjes zijn qua geslacht duidelijk zichtbaar. Ze hebben zichtbare zware scrotum. Tegenovergesteld, bij de vrouwtjes is het geslacht minder zichtbaar en zit verborgen bij de anus voor de staart.
Hieronder zie je een rat in zijn geheel. Je kunt op de verschillende onderdelen klikken om hierover meer te lezen.

De volgende onderdelen zijn op de PC aanklikbaar: De kop, de ogen, de neus, de oren, de bek en tanden, de snorharen, de rug, de buik, de vacht, de geslachtsdelen, de poten en de staart.
De mobiele gebruikers kunnen op de links achter het woord "aanklikbaar" klikken.
Het skelet
Onder de vacht zit het skelet. Hieronder zie je een foto hoe het skelet eruit ziet.

Bron: http://www.zoogdiervereniging.nl/bruine-rat-rattus-norvegicus