Red-eyed devil (afgekort red) himalayan en siamees

Genetisch gezien weten we nog niet of de mutatie die voor de red-eyed devil / marten zorgt, wel of niet op de c-locus ligt. Het is ingeval alwel duidelijk dat het gecombineerd kan worden met de himalayan factor. Je krijgt dan een red met uitmonstering. Het lijkt erop dat de red / marten siamees ook kan bestaan. Indien dit het geval is, ligt de mutatie die voor red-eyed devil / marten verantwoordelijk is, niet op de c-locus.


Geschiedenis

In 2008 is een bijzonder mutatie door René Bastiaans ontdekt. Hij ontdekte bij een Duitse handelaar een bjzonder kleur rat namelijk een grijze kleur met rode ogen. De Duitse handelaar vertelde dat hij albino ratten afkomstig van een Duitse laboratorium had kunnen bemachtigen en daarmee is gaan fokken. Daaruit kwamen deze aparte kleur. Het is onbekend van welk Duitse laboratorium ze afstammen en gerucht gaat dat het om een Wistar lijn gaat. De vraag is of het hier om een mutatie gaat die door deze laboratorium gecreërd is, spontaan ontstaan is of dat de Duitse handelaar ratten had die het gen al hadden en door het inkruizen met albino deze nieuwe variant ontstond. René heeft drie exemplaren van de Duitse handelaar gekregen, één man en twee vrouwen. Hij heeft deze mutatie Red genoemd. Red staat voor red-eyed devil. René Bastiaans heeft ervoor gezorgd dat deze mutatie verder verspreid is. In Maart 2010 zijn nageslacht naar Engeland gegaan en is de naam marten bedacht. Dit door Toyah van Hawthron Rats. De benaming red is eveneens verwarrend omdat dit ook voor red-eyed dilution staat.

Het gaat óf om een dominante mutatie die in combinatie met albino en himalayan tot uiting komt, óf om een c-locus mutatie. Het kan ook gecombineerd worden met de donkeroogfactor en met burmees. Tevens kan de kleur marten gecombineerd worden met alle andere kleurmutaties. De meeste martens hebben een spitse kop.



Beschrijving van de uitmonstering en eigenschappen

Het gaat hier om een red-eyed devil / marten met uitmonstering.