Merle is bij de tamme rat een vlekpatroon van donkergrijze en lichtgrijze vlekken die gelijkmatig verdeeld zijn. De vlekpatroon heeft iets weg van de merle kleur die bij honden voorkomt.
Echter genetisch gezien heeft het met elkaar niets te maken. Bij honden gaat het om een lethale factor die voor blinde en dove honden kan zorgen. Dit is dus niet bij de tamme rat het geval.
Er is veel verwarring rondom merle. In Amerika is een dominante mutatie bekend dat merle alleen in combinatie met mock veroorzaakt. Mock is de Amerikaanse mink variant. Volgens info op de sites in Amerika zorgt
deze mutatie gecombineerd met de mink variant die in Europa voorkomt, niet voor merle. De in Europa voorkomende variant merle leidt alleen tot merle in combinatie met cinnamon pearl of met pearl.
Dat is de reden dat het ook wel pearl merle genoemd wordt. Van de pearl is al bekend dat de kleur vlekken kan vertonen. Vooral als het gecombineerd wordt met een mink die reeds ongelijkmatig van kleur is.
De vlekken worden versterkt door de haaropbouw van de pearl die anders is dan een agouti haaropbouw.
Daarnaast is er nog een mutatie bekend die zorgt voor een merle tekening. Echter de mutatie zorgt voor de merle tekening zonder dat het gecombineerd wordt met mink / mock en pearl. Deze variant wordt
meestal marble genoemd.
Geschiedenis
Er is weinig bekend over het ontstaan van de merle. Bij AFRMA en NFRS zijn het varianten die erkend zijn en gekeurd kunnen worden.
Beschrijving van de kleur en eigenschappen
Merle is een gelijkmatig vlekpatroon van donker en lichtere grijze vlekken.
De Amerikaanse variant is incompleet dominant en niet lethaal. Het uit zich alleen in combinatie met mock. Genetische code die hiervoor gebruikt wordt is 'Me'.
Van de Europee variant is niet bekend of het genetisch is of dat het komt door het fokken van onregelmatig gekleurde minks met pearl waardoor her en der
vlekken ontstaat. Als het genetisch is, dan gaat het eveneens om een dominante mutatie omdat ervaring is dat het direct terug komt.
De mutatie merle wordt ook wel modifier genoemd. Omdat een reeds bestaande mutatie wijzigt en zelfstandig niet tot uiting komt.
Bronnen:
- http://fancyrats.pbworks.com/w/page/8715204/Merle
- AFRMA, genetisch artikel deel 2
- Angela Schild-van Der Aa, zij fokt in Nederland merle ratten (foto is één vaar merle ratten)