Kleurslag Chocolade

Wanneer wij het over de kleur chocolade hebben, dan hebben wij het over éénkleurig donkerbruine kleur. Deze kleur wordt ook wel bruin genoemd.



Geschiedenis

Toen eenmaal de b-factor bij de ratten ontdekt was, duurde het niet lang voordat de kleur chocolade gefokt was. Toch wordt deze kleur wereldwijd niet veel gefokt. De in de winkel aangeboden donker chocolade kleuren kunnen net zo goed mislukte kleur zwart zijn.

Beschrijving van de kleur en eigenschappen

De donkerbruine kleur wordt in Nederland chocolade of bruin genoemd. Internationaal wordt het chocolate genoemd. Het gaat hier om de combinatie van twee kleurmutaties, namelijk de bruine factor met de zwarte factor. Het heeft daarom geen agouti uiterlijk. De haren zijn van haarwortel tot aan de top eenzelfde van kleur.

Deze donkerbruine rat is in tegenstelling met mink en mock varianten redelijk stabiel van kleur. Mink en mock gaan meer richting de warme zachte bruine kleur. Bruin gaat naar de donkerbruine kleur zoals wij die kennen van puur choclade. Het is zo donker van kleur dat het kleurverschil pas goed zichtbaar wordt als je een rat met een zwarte kleur erbij houdt.

Er zijn combinaties van kleuren die erg op de deze kleurslag lijken en het maken van een vergissing is goed mogelijk. Een zeer donker uitgevallen mock of een sable hebben veel weg van deze kleur. Het grote verschil is dat chocolade donker glanzend van uiterlijk is met hele donkerbruine ogen wat naar zwart neigt. Terwijl de monk duidelijk een mattere uitstraling heeft en kleur van de ogen robijnrood is. Een sable heeft wel donkere ogen, maar heeft een donkere neus en is meestal tik lichter van kleur. Ook zijn er zwarte ratten die een bruine gloed hebben. Dit kunnen dragers van het bruine of mink/mock gen zijn.

Net als bij de kleur zwart kan bruin op latere leeftijd iets verzilveren. De hele rat is egaal van kleur met een kleine lichtere nuance op de buik. De kleur ontstaat door de combinatie van twee recessieve mutaties, namelijk zwart (aa) en bruin (bb).

De genetische code voor chocolade is aabb.

Zwart en Chocolade

Om het verschil goed te zien moet je de kleur zwart naast chocolade houden. Hieronder zie je een foto waarop links de kleur zwart en rechts de kleur chocolade staat.