Albino

De albino is eigenlijk geen kleur. Het gaat om het ontbreken van kleur. Het gaat namelijk om albinisme. Albinisme is het aangeboren ontbreken van het pigment melanine in haar en/of huid. Dit zorgt ervoor dat haren wit van kleur zijn en ogen doorzichtig zijn. De ogen zijn rood van kleur omdat je door de ogen heen kunt kijken en de bloedvaten ziet.

Albino ratAlbino rat

Deze kleur wordt in de standaard van de K.L.N. wit roodoog genoemd. Dit omdat niet alle witte ratten met rode ogen albino's zijn. Het is namelijk ook mogelijk om een witte rat met rode ogen op een ander wijze te fokken.

Geschiedenis

De albino variant van de bruine rat is in de 17e of 18e eeuw in het wild ontstaan. Normaal gesproken overleven knaagdieren in het wild niet als ze spierwit zijn. Ze vallen te veel op en zijn een gemakkelijke prooi. Maar in de 17-18e eeuw was in Engeland een rattenplaag waar zoveel ratten leefden dat er geen natuurlijke selectie meer plaatsvond. De rattenvangers zoals Jack Black vingen levende ratten en hielden de albino's achter. Ze verkochten deze albino's aan laboratoria.

Beschrijving van de kleur en eigenschappen

Alle haren zijn van haarwortel tot haarpunt egaal wit van kleur. De nagels zijn doorzichtig. De ogen zijn vel rood van kleur. De oren zijn vleeskleurig van kleur.

De genetische code voor albino is: cc

Ogen en gezichtsblik

In de ogen is geen pigment aanwezig. Dit is de reden dat de ogen doorzichtig zijn en de rode kleur ontstaat door lichtweerkaatsing afkomstig van de bloedvaten. Het licht wordt normaal door pigment deels geabsorbeerd. De ogen van een albino rat krijgen meer licht te verwerken en heeft niet het vermogen om dit invallende licht te controleren. Dit leidt tot verstooiing van het licht in de ogen. De albino rat ziet daarom minder scherp dan ratten met normale gekleurde ogen.

Ook duurt bij de albino rat het langer om aan het donker te wennen. Normaal kost het een half uur om het gezicht geheel aan het donker te laten wennen, bij een albino rat duurt dit drie uur.

Bij normale tamme raten is het zo dat het linker oog gekoppeld is aan het rechter hersendeel. En het rechteroog aan het linker hersendeel. Bij de albino rat is de aansluiting iets anders waardoor er coördinatie problemen ontstaan.

De hersenen hebben problemen om het beeld met twee ogen goed te coördineren en de ogen krijgen erg veel licht. Dit kan soms leiden dat de albino rat na een paar weken nadat bij hem de ogen geopend zijn, blind wordt.

Albino ratAlbino rat

Bron: http://www.ratbehavior.org/RatVision.htm#AlbinoRatVision