Wat feitelijk aan de hand is, is dat het staartbotje naar binnen groeit zodat de normale staartgroei niet plaats kan vinden. De ruggenwervels aan de onderkant zijn misvormd. Het kan ook voorkomen dat de achterpoten minder goed kunnen bewegen. Dit wordt ook wel kikkerpootjes genoemd. Een rat zonderstaart kan minder goed zijn evenwicht bewaren en kan minder goed lichaamstemperatuur afvloeien. En is daardoor gehandicapt.
Links een skelet van een normale rat en rechts het staartbotje van een staartloze rat
De staartloze rat is een mutatie die in de Amerika rond 1920 in een laboratorium gemaakt is om te zien of het kon. Echter het gaf veel gezondheidsproblemen. Staartloze vrouwtjes en vrouwtjes met een klein stukje staart hadden problemen bij het baren van de jongen. Later, zo rond 1983 zijn de eerste staartloze ratten door liefhebbers gefokt. Deze kwamen uit twee geïmporteerde Siamese tamme ratten afkomstig uit Engeland. Er is geen bewijs dat het hier om eenzelfde mutatie gaat, maar is eveneens ook geen tegenbewijs dat het niet het geval is.
In Nederland wordt de staartloze ratten niet doelbewust gefokt. De meeste staartloze ratten worden per ongeluk en onverwachts geboren.
Bronnen:
http://theophanes.hubpages.com/hub/Genetic-Anomalies-in-Rats
http://www.camarattery.com/manx.htm (inclusief veel foto's)